OLEJ Z ROKITNIKA, 100 ML

Kategoria: pielęgnacja włosów

Producent: Natural Poland

Dostępność: Dostępny

Cena: 30.00 PLN

Opis towaru

Oferowany w naszym sklepie olej z rokitnika to 100% czysty olej, który jest tłoczony na zimno. Posiada certyfikat Organic Standard, co jest gwarantem jego znakomitej jakości i naturalnego składu. Jest bardzo wydajny - już niewielka ilość wystarczy do codziennego zabiegu. Aby ułatwić dozowanie nakrętka jest wyposażona w kroplomierz.

Swoją wyjątkowość olej z rokitnika zawdzięcza niesamowitym składnikom owoców rokitnika. Przede wszystkim zawiera mnóstwo witamin oraz blisko 200 biologicznie czynnych substancji, co wyróżnia go na tle innych olejów roślinnych. Jest bogaty w antyoksydanty i garbiniki, kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, kwasy organiczne – cytrynowy i jabłkowy, beta-karoten, witaminy C, E, K, witamy z grupy B i witaminę PP.

Najważniejszą witaminą, która sprawia, że olej z rokitnika jest tak cenionym i wartościowym olejem jest witamina C. Owoce rokitnika zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, nawet kilkanaście razy więcej niż w owocach cytrusowych. Ilość to jedno, ale równie ważna jest jakość tej witaminy - ta zawarta oleju rokitnikowym nie ulega rozpadowi nawet w procesie przetwarzania i przechowywania owoców i oleju.

Olej z rokitnika jest przeznaczony do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, a szczególnie zaleca sie go dla cery przesuszonej, łuszczącej się i podrażnionej. Olej idealnie sprawdza się dla skóry z widocznymi oznakami starzenia się i zmarszczkami, zniszczonej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym. Łagodzi stany zapalne, podrażnienia, oparzenia i odmrożenia.

Zalecamy również stosowanie oleju z rokitnika do pielęgnacji włosów suchych, pozbawionych blasku, wymagających regeneracji. Chroni włosy przed uszkodzeniami, zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu i przyspiesza ich wzrost. Włosy stają się lśniące, elastyczne i sprężyste.

Olej z rokitnika ma także nieocenione zastosowanie w leczeniu podrażnień i pielęgnacji ran. Przede wszystkim przyspiesza proces ziarninowania skóry i wspomaga regenerację podrażnień i drobnych uszkodzeń naskórka. Co najistotniejsze dzięki stosowaniu oleju rokitnikowego zwiększa się szanse na to, że ewentualne blizny po głębokich skaleczeniach będą miały mniejsze rozmiary.

Rokitnik zwyczajny zwalcza także infekcje i drobnoustroje w organizmie, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie, wspomaga układ trawienny, usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego.

Sposób użycia - olej z rokitnika może być stosowany bezpośrednio na ciało, twarzy czy włosy, ale sprawdza się także jako dodatek do innych kosmetyków, czy olejów. Przy bezpośrednim stosowaniu, tak jak w przypadku każdego oleju należy go nakładać na lekko wilgotną skórę, co zapewni nie tylko szybsze wchłanianie, ale przede wszystkim zagwarantuje, że skóra będzie dłużej nawilżona. Przed użyciem oleju skóra powinna być dokładnie oczyszczona. W tym celu można użyć np. wody różanej lub innego hydrolatu.

Uwaga: olej z rokitnika ma bardzo intensywną pomarańczową barwę. Wynika to z wysokiej zawartości witaminy A w postaci karotenoidów (beta-karotenu, lipokenu, kryptoksantyny i zeaksantyny). Olej stosowany bezpośrednio na skórę może barwić ją na pomarańczowy kolor. Z tego powodu polecamy stosować olej z rokitnika w rozcieńczonej formie.

Skład: Hippophae rhamnoides (Seabuckthorn) Berry Oil

Kraj pochodzenia: Ukraina

Ciekawostka: Rokitnik zwyczajny jest bardzo cenionym i popularnym owocem w Rosji i na Ukrainie, stosowanym zarówno w pielęgnacji oraz wykorzystywanym w celach spożywczych. Jego owoce są bardzo soczyste i aromatyczne oraz mają specyficzny cierpko-kwaśny smak. Zawierają bardzo mało cukru, ale mają ananasowy posmak, dlatego rokitnik nazywany jest rosyjskim ananasem.

  • Brak opinii dla towaru
  • Zaloguj się, aby dodać opinię

Klienci, którzy kupili ten produkt, kupili również...

B