Olej z czarnuszki, butelka szklana, 60 ml

Kategoria: pielęgnacja twarzy

Producent: EFAS

Dostępność: Dostępny

Cena: 27.00 PLN

Opis towaru

Napisano o naszym produkcie

http://zdrowie.dziennik.pl/grypa/artykuly/474639,czarnuszka-i-oregano-na-przeziebienia.html 

Czarnuszka jest jednoroczną rośliną kwitnącą, osiągającą wysokość 50 cm. To roślina miododajna i pyłkodajna. Kwiaty czarnuszki są bardzo delikatne, mają kolor biały lub niebieskawy. Po przekwitnięciu w ich miejscu pojawiają się mieszki wypełnione drobnymi czarnymi nasionami. Te nasiona, znane niegdyś w Polsce jako tzw. czarny kminek, to naturalne bogactwo substancji biologicznie czynnych. Produkcja oleju z czarnuszki jest dość wyjątkowa, bo polega na prasowaniu nasion. Tylko taka metoda zapewnia uzyskanie końcowego produktu bogatego we wszystkie substancje czynne, które posiadają nasiona. Olej z czarnuszki jest trudny do pozyskania, łatwo ulega utlenieniu i zanieczyszczeniu. Nasiona przeznaczone do produkcji oleju z czarnuszki muszą być zbierane przed wschodem słońca, bo wilgoć  z porannych mgieł obniża ich jakość. Nasiona gotowe do produkcji oleju zawierają nawet do 1,5% olejków eterycznych (głównie tymochinonu o działaniu antybakteryjnym)  oraz aż do 40% tłustego oleju.

Olej z czarnuszki jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6 i omega-9) oraz aż 15 aminokwasów, w tym 8 tzw. aminokwasów egzogennych, czyli takich, których należy organizmowi dostarczać z zewnątrz. Już jeden gram oleju z czarnuszki pokrywa całodzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej z czarnuszki jest produkowany od tysięcy lat i wykorzystywany w medycynie ludowej krajów afrykańskich i azjatyckich. Już w starożytności zdawano sobie sprawę z jego cudownych właściwości, był zresztą nazywany "złotem faraonów". Służący faraona Tutenhamona musieli mieć zawsze przy sobie buteleczkę z olejem z czarnuszki dla swojego władcy. Czarnuszką zachwycały się także Kleopatra i Nefretete, z pewnością doceniały jej wpływ na kondycję skóry. Hebrajczycy traktowali czarnuszkę na równi z pszenicą i jęczmieniem i była ona dla nich podstawą diety.

Do dziś w świecie arabskim olej z czarnuszki to panaceum, Marokańczycy powtarzają, że "czarnuszka może wyleczyć wszystko oprócz śmierci". Olej z czarnuszki to naturalny antybiotyk.

Korzystne działanie oleju z czarnuszki jest potwierdzone licznymi współczesnymi badaniami. Amerykańscy badacze przeprowadzili i nadal przeprowadzają szereg badań w celu potwierdzenia właściwości antynowotworowych oleju z czarnuszki. Przeprowadzono także badania kliniczne wśród osób chorujących na astmę oraz cierpiących z powodu licznych schorzeń alergicznych. We wszystkich przypadkach potwierdzono dobroczynny wpływ oleju z czarnuszki na zdrowie. 

Olej z czarnuszki ma miodowy kolor i pieprzny smak. Może być stosowany wewnętrznie lub zewnętrznie. 

Olej z czarnuszki, który oferuje Dotyk Maroka to produkt w 100% naturalny, nierafinowany, tłoczony na zimno. Olej z czarnuszki sprzedajemy w oryginalnym marokańskim opakowaniu.

Dla utrzymania jakości produktu przechowuj olej z czarnuszki w chłodnym i zaciemnionym miejscu. 

ZASTOSOWANIE OLEJU Z CZARNUSZKI W KOSMETYCE:

  • poprawia kondycję skóry (szczególnie suchej i dojrzałej) i dzięki właściwościom przeciwutleniającym opóźnia procesy starzenia się skóry,
  • zmiękcza i wygładza skórę,
  • łagodzi podrażnienia,
  • reguluje proces wydzielania sebum (jest przydatny w leczeniu łojotoku),
  • stosowany na skórę głowy i włosy, leczy łupież,
  • chroni przed poparzeniami słonecznymi i nadaje skórze piękny kolor (bywa często wykorzystywany w produkcji kosmetyków do ochorony przeciwsłonecznej),
  • może być stosowany do masażu, który rozluźnia spięte mięśnie i działa przeciwbólowo.

OLEJ Z CZARNUSZKI A ZDROWIE:

  • pomaga w leczeniu: astmy, zapaleniu ucha, alergii,
  • leczy: grzybice, liszaje, trądzik, opryszczkę,
  • wspomaga leczenie łuszczycy i atopowego zapalenia skóry,
  • pomaga w leczeniu infekcji przewodu pokarmowego, stanów zapalnych, pleśni wewnętrznych, kamieni w woreczku żółciowym, złogów w przewodach moczowych i żółciowych,
  • pomaga w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego,
  • uśmierza bóle głowy, stawów, żołądka,
  • jest skuteczny w leczeniu bezsenności i depresji,
  • jest stosowany w leczeniu osłabienia popędu płciowego i ogólnego osłabienia oragnizmu,
  • reguluje cykl menstruacyjny,
  • u kobiet karmiących zwiększa laktację,
  • u małych dzieci może być stosowany jako środek przeciwko zaparciom,
  • regularne spożywanie oleju z czarnuszki wzmacnia funkcje wątroby,
  • wykazuje potencjał działania przeciwnowotworowego - trwają badania nad korzystnym działaniem czarnuszki w leczeniu nowotworu trzustki.

Zalecane dzienne spożycie:

  • przez dorosłych – 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkami,
  • przez dzieci do 4 roku życia – 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie przed posiłkami,
  • spożywanie oleju z czarnuszki w czasie ciąży i karmienia powinno być skonsultowane z lekarzem.

producent: EFAS

kraj pochodzenia: Maroko

Ilość opinii: 1 | Średnia ocena: 4
Ocena Opinia Autor
4 Olej z czarnuszki stosuję na opryszczkę. Ma okropny zapach, ale zawsze działa. Zosia
  • Zaloguj się, aby dodać opinię

Klienci, którzy kupili ten produkt, kupili również...

B